• Водич кроз живот
 • Baner Studenti9
 • Каријера
 • Студентске организације
 • Студентски живот
 • Студентски живот

ЕСТИЕМ

О ЕСТИЕМу

ЕСТИЕМ је европско студентско удружење студената индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента. Главни циљ ове студентске организације јесте да успоставља и побољшава комуникацију између студената широм Европе. ЕСТИЕМ данас постоји у 31 земље, а окупља више од 60000 студената из 79 локалних група. Свака од локалних група ради на п ројектима, који подразумевају размену знања и искуства, а такође су и прилика за путовање. То је шанса за студенте да се упознају и друже и тако поред учења онога чиме ће се бавити у даљем животу стекну нова пријатељства, искуства и незаборавне успомене.

ЕСТИЕМ локална група Нови Сад

ЕСТИЕМ локална група Нови Сад је основана 2002. године са седиштем на Факултету техничких наука на Департману за индустријско инжењерство и инжењерски менаџмент. Статус пуноправног члана ЕСТИЕМа је добила 2007. године на генералној скупштини у Анкари. Локална група Нови Сад се данас састоји од 60 чланова. Чланови ЕСТИЕМа су једни од најперспективнијих студената који имају прилику да знања која стичу на факултету примене у пракси још током студија. Путем многобројних пројеката који се организују, имају прилику да се упознају са свим сферама посла кроз тимски рад са различитим људима. Они такође имају прилику да ступе у контакт и сарађују са бившим члановима локалне групе који су данас успешни пословни људи.

ЕСТИЕМ ЛГ Нови Сад је усмерен на развој њених чланова у области индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента. Сваки члан има прилику да оствари сарадњу са пословним људима и тако започне градњу сопствене каријере током студирања.

ЛОКАЛНИ И МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКТИ

Локални пројекти које ЕСТИЕМ ЛГ Нови Сад организује традиционално сваке године јесу:

 • Kick Off Week
 • FTN Challenge
 • FTN Challenge Junior

Kick Off Week је пројекат који има за циљ едукацију свих студената Факултет техничких наука и то је у основи бесплатна недеља тренинга на различите теме.

FTN Challenge је такмичење намењено је онима који желе да своје знање примене у пракси и такмиче се са својим колегама, како би показали своје способности и показали се као квалитетан будући кадар за рад.

Такмичари се надмећу у три дисциплине:

 • Студија случаја – у чему се такмиче тимови од четири или пет чланова
 • Elevator pitch – дисциплина за тимове од три члана
 • Дебата – у којој се такмиче тимови од по два члана

FTN Challenge Јуниор је такмичење намењено ученицима треће и четврте године средњих школа. Они се такмиче у дисциплини кратких идејних презентација где имају 4 сата да реше реалан проблем из окружења, а затим 90 секунди да презентују њихово решење проблема и убеде жири да је то решење најбоље.

Међународни пројекти који се организују у оквиру ЕСТИЕМа јесу:

 • Academic Days
 • BrainTrainer
 • Europe 3D
 • Summer Academy
 • TIMES
 • Vision
 • Council Meeting

Academic Days је пројекат где студенти уче о одређеној академској теми по којој је факултет локалне групе специфичан.

BrainTrainer је догађај током којег учесници развијају своје пословне, презентационе и људске вештине кроз низ тренинга које држе квалификовани тренери ЕСТИЕМа.

Europe 3D пројекат је задужен да учесницима покаже земљу домаћина у три димензије: политика, економија и култура.

Summer Academy пружа могућност учења о етичком руководству под вођством искусног професора са неког од европских Универзитета.

TIMES је највеће и најцењеније такмичење у решавању студије случаја међу студентима индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента.

Vision је серија семинара који се одржавају током године чија је тема везана за једну општу тему.

Council Meeting је највећи и најважнији догађај који се организује два пута годишње и окупља више од 300 студената из Европе. Он се састоји од генералне скупштине и радних група како би се одржао константан развој ЕСТИЕМа.

ТАКМИЧЕЊА

ЕСТИЕМ нуди сваком студенту да развија своје вештине и знање тако што ће учествовати на такмичењима која се одржавају како на нашем факултету на неким од локалних догађаја, тако и на међународним европским такмичењима.

Највеће такмичење које се одржава на нашем факултету јесте FTN Challenge. FTN Challenge је дводневно такмичење које се одржава у априлу сваке године и студент имају прилику да се такмиче у три дисциплине: решавање студије случаја, елеватор питцх и дебата. Такмичење је отворено за све студенте Факултета техничких наука.

Међународно такмичење које је веома популарно међу студентима индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента је TIMES. TIMES је акроним од Tournament in Management and Engineering Skills. То је престижно европско такмичење у решавању студије случаја где такмичари имају прилику да покажу знање у овој области. У свакој локалној групи се одржавају прво локалне квалификације, затим победнички иде у полуфинале на неки од европских Универзитета где се бори за место у финалу против других представника европских факулета. Финале се такође одржава на неком од европских Универзитета, а победнички тим добија титулу ИЕМ студенти године која је веома цењена у свету.

МОГУЋНОСТ ПУТОВАЊА

ЕСТИЕМ нуди велике могућности путовања путем студентских размена и Europe 3D пројекта.

Студентске размене локалних група подразумевају да чланови једне локалне групе из једне европске земље угосте студенте из друге локалне групе неке од европских земаља, а затим се улоге мењају. Они проводе време са својим вршњацима где науче нешто ново о другој кулутури, њиховим навикама и уживају у неформалним дружењима са њима, а при том посете неке од најлепших европских градова.

Europe 3D је пројекат који је сличан разменама локалних група, али је више базиран на томе да студенти поред културе једне земље упознају и њену политику и економију. Сви који се пријаве на овакве догађаје имају прилику да путују, упознају нове пријатеље и стекну драгоцене успомене. Битно је напоменути да поред чланове студентске организације ЕСТИЕМ, шансу да учествују у овом пројекту имају и студенти који нису чланови саме организације.