• IJIEM

Велике компаније партнери у образовању Индустријских инжењера на ФТН

Амбициозне намере иностраних компанија да шире и унапређују своје пословање у Србији потврђује и повећано интересовање за инжењерским кадровима, посебно онима који управљају процесима, односно Индустријским инжењерима. Зато је прошле године број места за упис будућих Индустријских инжењера на Факултету техничких наука повећан за 20 места.

Спремност да и финансијски помогну будуће инжењере и некоме од њих покрију трошкове школарине и ове године, прва је изразила немачка компанија ИГБ Аутомотиве, чија фабрика у Инђији има близу 2.500 запослених. „Стубови управљања и генератори развоја ове фабрике, која бележи изузетне пословне резултате, су инжењери са ФТН, тако да је одлука топ менаџмента да улаже у овај образовни профил апсолутно логична“, објашњава генерал манагер, Далибор Берић.

Најинтересантнији облик подршке образовању дефицитарних профила су показале и познате компаније попут Босцха, Норме, Цонтинентала, које су већ омогућиле бесплатне школарине за пет студената прве године Индустријског инжењерства на Факултету техничких наука.

„Интересовање за овај модел улагања у инжењерски кадар се и даље наставља, тако да је још неколико великих компанија изразило жељу да на овај начин утиче на повећање броја квалитетних инжењера који ће управљати развојем процеса и производа, односно Индустријских инжењера. Наша сарадња се развија и у смеру партнерског односа при унапређењу наставних садржаја који прилагођавамо потребама савремене индустрије“, потврђује директор Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, проф.др Бојан Лалић.