• IJIEM

Студентско предузеће

Добра организација наставе и партнерски однос са студентима омогућавају стално унапређење квалитета образовања и смањење напора у постизању врхунских резултата. Одличан пример сарадње професора и студената најбоље је илустрован кроз активности и пројекте које реализује Студентско предузеће. О том предузећу, можда најбоље говори мисија чији су аутори, наравно, студенти:

Сазанајте више...

Стручне праксе

Током основних и мастер студија, студенти Мехатронике имају могућност да реализују стручне праксе у неким од познатих домаћих и интернационалних предузећа са којима ФТН има сарадњу и партнерски однос.
Сазнајте више...

Могућност запошљавања

Дипломирани инжењери мехатронике могу да се запосле у бројним предузећима у различитим гранама индустрије, као и у пројектантским и научно-истраживачким институцијама. Послови на којима инжењери мехатронике могу да раде су: пројектовање и израда електронских и електричних уређаја и система, машина, роботизованих система, аутоматизованих уређаја и система, софтверских апликација, информационо комуникационих система.

Студије

Студијски програм основних академских студија Мехатронике је први интердисциплинарни студијски програм на Факултету техничких наука, Универзитета у Новом Саду и у организацији је Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент који је матичан департман за овај студијски програм. Поред матичног департмана, наставу на овом студијском програму изводе и наставници и сарадници са следећих департмана: Департман за енергетику, електронику и телекомуникације, Департман за рачунарство и аутоматику, Департман за механизацију и конструкционо машинство, Департман за опште дисциплине у техници, Департман за инжењерство и заштиту животне средине и Департман за производно машинство.

Циљ студијског програма је да се образује стручњаке који поседује довољно потребног знања из основних инжењерских дисциплина, електротехнике, рачунарства, машинства, аутоматског управљања, програмирања и примене савремених информационих технологија, роботике, аутоматизације, савремене механизације. Завршетком основних студија, студент добија диплому дипломираног инжењера мехатронике из области електротехничког и рачунарског инжењерства, машинског инжењерства и у потпуности је спреман да решава задатке који су присутни у савременој техници.

Сазнајте више...

Мехатроника

Мехатроника је мултидисциплинарна инжењерска дисциплина која обухвата комбинацију електротехнике, рачунарства, машинства и аутоматског управљања. Мехатронички приступ пројектовању има за циљ синергетску интеграцију електронике, механике, аутоматског управљања и рачунарства у циљу унапређења и/или оптимизацији функционалности пројектованог производа. Коришћењем таквог приступа коначни производ је бољи од суме појединачних компоненти, што отвара могућност за стварање софистицираних електромеханичких уређаја и система. Слободно се може рећи да су свуда око нас мехатронички производи. Неки од њих су: кућни уређаји (машине за прање веша, миксери, фотоапарати, аутоматски усисивачи....), аутомобили (АБС систем за кочење, активно вешање, централна брава...), аутономне беспилотне летелице, ЦНЦ машине, лифтови и покретне степенице, роботи за заваривање, аутоматски вођена возила и остали.

Сазнајте више...