• IJIEM

Кредити и стипендије

Студентске стипендије и студентски кредити представљају облик финансијске помоћи који се обезбеђује за студенте како би им се олакшао период студирања.

Студентски кредити су једна од ретких новчаних бенифиција у којој могу да уживају студенти прве године студија јер се за већину стипендија може конкурисати тек на вишим годинама студија. Из тог разлога се већина бруцоша одлучи да се пријави на конкурс за овај бескаматни кредит који се отплаћује након завршетка студија. 

Рангирање студената за добијање студентских кредита остварује се на основу просека оцена из ИВ године средње школе и на основу просека примања по члану домаћинства. Уколико студент не обнови ниједну годину током студирања и уколико на крају школске године током које је примао студентски кредит, оствари просек оцена виши од 8,5, остварује услов да не враћа узети студентски кредит.

Студентске стипендије се дају студентима као мотивација за наставак образовања и усавршавања и као награда за постигнуте резултате. Постоје различите врсте стипендија које додељују различите домаће и стране институције и организације: разна министарства, општине, универзитети, компаније, банке, фондови, задужбине, невладине и међународне организације.

Стипендије се најчешће додељују на основу одређених критеријума унапред утврђеном броју кандидата. Најчешћи критеријуми приликом избора стипендиста су: година студија, просек оцена, социјални статус, поседовање посебних талената или припадност одређеној етничкој групи.

Конкурсе за студентске кредите и стипендије које расписује Министарство просвете, науке и технолошког развоја за актуелну школску годину можете пронаћи на Интернет презентацији: http://www.mpn.gov.rs/

 

Стручне праксе

Стручна пракса има за циљ спровођење конкретних активности које имају едукативну, практичну и развојну димензију, корисне свим учесницима процеса тј. студенту, предузећу и факултету.

За студенте, стручна пракса представља одличан начин да се направи веза између академских знања стечених на факултету и практичних знања стечених током праксе. Пракса је први корак за оријентир у радној средини и прилика да студенти стекну увид у функционисање пословних система. 

За предузеће, присуство студената представља помоћ у реализацији процеса рада и могућностима за добијање нових идеја, алата, метода, начина мишљења. Свеже идеје студената, висока информатичка писменост, неоптерећеност принципима рада могу утицати на генерисање веома корисних и применљивих резултата. Увидом у младе, перспективне студенте отвара се могућност регрутовања нових кандидата за потенцијални будући посао.

Стручна пракса је обавезни предмет на свим студијским програмима на Департмана за индустријско инжењерство и инжењерски менаџмент и реализује се у периоду од 3 радне недеље на трећој години основних академских студија, као и на мастер академским студијама.

Значајну помоћ у реализацији процеса праксе омогућује коришћење погодности које нуди компјутерски програм за учење Moodle.

Након што студент отвори профил преко поменуте платформе, његове обавезе су следеће:

 1. Пратити огласе за праксу
 2. Пријављивање на изабрани оглас
 3. Полагање припремног теста о познавању компаније
 4. Добијање упута за праксу
 5. Склапање тространог уговора (руководилац стручне праксе, студент, ментор из предузећа)
 6. Реализација праксе
 7. Евалуација предузећа и евалуација студента од стране ментора
 8. Предаја извештаја
 9. Усмена одбрана извештаја

 

Мобилност студената/Студије у иностранству

Мобилност студената подразумева остваривање дела студијског програма (један или више семестара) на неком страном универзитету. Мобилност може бити организована у току основних и постдипломских студија.

Предности студената који су провели део свог образовања на мобилности су вишеструке. Поред стицања бројних познанстава и упознавања култура других земаља, студенти уче страни језик, стичу нова искуства и најважније од свега, имају много веће могућности за запошљавање како у земљи, тако и у иностранству.

Прво што треба да знате је да се можете пријавити за већ постојећу шему мобилности, која је заснована на програму или пројектима који су већ у току или се пријавити сами, без покровитељства институције да вам ”чува леђа”. У складу са тим, разликују се и врсте мобилности за којима трагате. У оквиру постојећих шема мобилности, можете да одете у иностранство или као студент на размени или студент који се пријављује за стицање дипломе.

Постоје два типа мобилности за студенте: размена и целокупне студије у иностранству.

Размена студената подразумева да студенти у току својих студија на Универзитету у Новом Саду, један или више семестра проведу на страном универзитету. Значајан део академске мобилности студенти УНС-а остварују путем програма Европске комисије, Еразмус+.

Студент ФТН-а који одлази на размену све време је студент Факултета техничких наука у Новом Саду. У току размене, студент прати и полаже испите који су еквивалентни или сродни испитима које би слушао у том истом семестру да је остао на матичном универзитету. Уколико студент положи све испите унапред договорене у најважнијем документу студентске размене, уговору о учењу, тада му се положени испити признају по повратку на ФТН.

Од школске 2015/2016. године, Факултет техничких наука започиње први циклус размене студената, наставника, сарадника и административног особља у оквиру Кључне акције 1 програма Еразмус+ која се односи на повећање обима и квалитета академске мобилности. Циклус размене заснован је на финансираним међу-институционалним споразумима између Универзитета у Новом Саду и институције у Еразмус+ програмској земљи. 

Важна напомена: Студенти ФТН-а који су учествовали у кредитној мобилности програма Еразмус Мундус немају право да користе програм Еразмус+ за кредитну мобилност на истом нивоу студија.

Уколико је, међутим, студент користио Еразмус Мундус стипендију за размену на основним студијама, а сада је уписан на мастер програм УНС-а и жели да се пријави за размену на нивоу мастер студија, може да се пријави у оквиру Еразмус+ програма. Исто важи и за мобилност на мастер нивоу преко Еразмус Мундус-а, и затим нову мобилност на нивоу докторских студија преко Еразмус+ програма.

Целокупне студије у иностранству подразумевају ситуацију у којој појединац жели да постане студент Универзитета у другој држави. У овом случају, стечена диплома претходног нивоа студија је обавезни услов. То значи да се, ако сте дипломирали на Факултету техничких наука у Новом Саду, можете пријавити за мастер или докторске студије на неком од страних Универзитета. У овом случају ви нисте више студент ФТН-а него сте у потпуности студент тог страног универзитета који вам на крају издаје и диплому, за разлику од размене где диплому издаје Факултет техничких наука са додатком да сте одређени део студија провели на Универзитету у иностранству. Еразмус+ програм пружа могућност стипендирања целокупних студија у иностранству у оквиру Еразмус Мундус заједничких мастер програма.

Више о програмима мобилности можете пронаћи на страници Портала мобилности студената Факултета техничких наука:  http://mobility.ftn.uns.ac.rs/?page_id=185 

Обавештења о отварању нових ЕРАЗМУС+ позива можете пратити преко Фацебоок групе:  https://www.facebook.com/groups/MobilnostStudenataFTN/

 

 

Стручне екскурзије

Стручне екскурзије представљају путовања односно стручне посете компанија и универзитета, а које се организују у циљу пружања услова студентима да заокруже своја знања стечена на основним и мастер студијама. Обилазак живог система и практична демонстрација теоријски стечених знања чини стручну екскурзију важним сегментом у личном и професионалном развоју будућих инжењера. Студенти на стручним екскурзијама имају могућност да се упознају са применом различитих технологија у стварним околностима и условима. 

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент обезбеђује својим студентима присуство на предавањима и тренинзима уз различите врсте обилазака компанија које су лидери у својим областима. Заједно са студентима у овим екскурзијама учествују и асистенти и професори са Департмана који играју веома важну улогу у повезивању теоријских и практичних инжењерских знања код студената. 

Универзитет Техникулум у Бечу

Компанија ФЕСТО у Бечу

Следећа дестинација: ABB Robotics Austria

 

Менаџеријада

У сам врх најпопуларнијих и најпрепознатљивијих студентских екскурзија спадају такозване “ИЈАДЕ”. “ИЈАДЕ”, које се одржавају једном годишње, представљају веома важан део студентског живота јер студенти и професори, представници различитих факултета из региона, проводе неколико заједничких дана на некој од атрактивних туристичких локација. 

Менаџеријада је едукативно-спортска манифестација која окупља највећи број студената и професора из области менаџмента. Менаџеријада се организује више од једну деценију са циљем развоја и ширења знања и вештина из области менаџмента, финансија, маркетинга и спорта међу различитим високо образовним установама.

Едукативни програм обухвата следећа такмичења у знању:

 • КВИЗ ЗНАЊА
 • СТУДИЈА СЛУЧАЈА (CASE STUDY)
 • ДЕБАТА
 •  ELEVATOR PITCH

Факултете на такмичењима у спорту представљају женске и мушке екипе из следећих дисциплина:

 • ФУТСАЛ
 • КОШАРКА
 • ОДБОЈКА
 • РУКОМЕТ
 • ТЕНИС
 • СТОНИ ТЕНИС
 • ШАХ

Осим научног и спортског програма, постоји и богат забавни садржај који се огледа у великом броју дневних и ноћних журки тематског карактера, пропраћених добром музиком.

Ширење спортског духа, тимског рада, стицање нових знања, размена искустава, упознавање нових људи из струке, добра забава… само су неки од разлога због којих студенти дуги низ година посећују Менаџеријаду.